Răsaduri de legume

Răsaduri de legume

Vă oferim răsaduri de legume în palete celulare.

     Această metodă permite creşterea răsadurilor pentru toate speciile legumicole cultivate în Moldova

     Tehnologia de producere a răsadului în palete celulare este cunoscută în SUA încă din anii 1960 şi era folosită la creşterea răsadului de conopidă. Efectele pozitive şi asupra altor specii au stimulat dezvoltarea rapidă a acestei tehnologii, astfel încât, în prezent, majoritatea producătorilor din ţările dezvoltate cultivă legume prin răsad crescut în palete celulare.

     Toate speciile legumicole pot fi acomodate la metoda de palete. Pentru aceasta este necesar de ales corect forma şi volumul celulei, densitatea asigurată de paletă, substratul şi perioada de creştere. Dacă prin metoda tradiţională se cultivau doar tomate, ardei, vânătă, varză, atunci cu ajutorul paletelor se obţin răsaduri calitative şi de pepene roşu ( harbuz), pepene galben (zămos), ceapă, sfeclă roşie, pătrunjel, mărar, salată, specii condimentare, plante medicinale, flori etc.

Tehnologia de producere a răsadurilor în palete celulare cuprinde câteva elemente de bază:
     * paleta celulară;
     * substratul nutritiv;
     * sămânţa;
     * spaţiile de cultivare;
     * echipamentul pentru îngrijirea plantelor.

     Toate aceste elemente sunt indispensabile şi nici unul dintre ele nu poate fi substituitcu altul.

     Paleta celulară - este principalul mijloc de producere a acestei tehnologii, ea reprezentând nişte ghivece mici, unite împreună în module rigide sau flexibile.

     Iniţial, paletele erau alcătuite din ghivece solitare, care se fixau într-un suport special de metal. Treptat, au fost elaborate noi modele de palete injectate, care au o perioadă de exploatare mare şi sunt uşor de manipulat.

     Forma şi volumul celulelor este foarte variată, la fel ca şi materialul din care se confecţionează paletele celulare. În tabelul 8 sunt date diferite tipuri de palete celulare, care se deosebesc după metoda de producere, materialul folosit şi destinaţia lor.

Tipurile de palete celulare şi claiete, folosite la producerea răsadurilor de legume la SRL “Fructul”


 

 

Tipul paletei

 

Numărul de celule, buc.

Volumul celulei, ml

Densitatea plantelor asigurată de paletă, pl/m²

Utilizarea practică

 

360

7,5

2241

Palete flexibile, cu termenul de exploatare de 3-4 ani. Sunt folosite la producerea puieţilor de tomate, ardei, vinete etc., care urmează a fi repicaţi în claiete sau ghivece. Permite obţinerea unui număr mare de plante pe m², economisind spaţiul, substratul şi energia. Se foloseşte şi la producerea răsadului de ceapă, praz.

 

160

22

975

Este o paletă de tip flexibil, folosită la producerea răsadului de tomate, ardei, vinete, varză timpurie şi medie, conopidă, broccoli, ceapă etc. Este bine drenată şi foarte uşoară. Ocupă puţin loc la stocare.

 

228

22

950

Este o paletă de tip rigid, folosită la producerea răsadului de tomate, ardei, vinete, varză timpurie şi medie, conopidă, broccoli, ceapă etc. Este bine drenată şi foarte uşoară. Ocupă puţin loc la stocare.

 

60

70

363

Este o paletăflexibilă, cu celule în formă de hexagon. Se foloseşte la produ­cerea răsadurilor de castraveţi, pepene roşu, pepene verde pentru a fi plantate în câmp deschis, tomate şi ardei timpurii.

 

40

132

243

Este o paletă flexibilă, cu celule în formă de con. Se foloseşte la produ­cerea răsadurilor de castraveţi, pepene roşu, pepene verde pentru a fi plantate în câmp deschis, tomate şi ardei timpurii..

 

35

125

212

Este o paletă flexibilă, cu celule în formă de con. Se foloseşte la produ­cerea răsadurilor de castraveţi, pepene roşu, pepene verde pentru a fi plantate în câmp deschis şi tomate, ardei vinete în spaţii protejate.

 

24

149

225

Acest tip de casete se numesc Claiete. Volumul mare al celulei şi densitatea mică asigurată de claiete permite producerea răsadului de tomate, ardei, vinete, castraveţi, pepene roşu, pepene galben, dovlecei, căpşun pentru sere, solarii, tuneluri acoperite cu peliculă şi agryl, destinate culturii timpurii. Claieta se divide în secţiuni a câte patru celule, ce permite răritul în ultimele faze de creştere a răsadu­rilor.

 

Înainte de a decide ce tip de paletă veţi folosi, încercaţi să răspundeţi la următoarele întrebări.
     * Pentru ce cultură va fi folosită paleta?
     * Ce densitate necesită cultura?
     * Care este volumul de substrat necesar pentru plantă?
     * De cât timp va fi nevoie pentru creşterea răsadului?
     * Ce substrat se va folosi?
     * Cum veţi izola paleta de sol?
     * Care este termenul de utilizare planificat?
     * Care este metoda de plantare a răsadului?
     * Care este metoda de producere a răsadului?

Acestea sunt doar câteva din întrebările de bază, la care trebuie să aflăm răspuns când alegem tipul de paletă. De cele mai dese ori, producătorii încearcă să folosească palete cu densităţi mari, pentru a micşora cheltuielile de producere a răsadului. Perioada de creştere a răsadului în palete este stabilită de densitatea asigurată de paletele celulare şi volumul celulei. De exemplu, în paletele cu volumul celular de 30 cm³ şi densitatea de 400 pl/m², vârsta optimă a răsadului este de 50-55 zile, iar în paletele cu volumul celular de 20 cm³ şi densitatea de 900 pl/m², vârsta optimă de creştere a răsadului este de 40-45 zile. În palete cu volum celular şi mai mic vârsta plantelor va fi respectiv mai mică. Orice încercare de a ţine plantele mai mult timp în palete duce la inhibarea proceselor vitale, lemnificarea ţesuturilor şi capacitatea scăzută de regenerare a rădăcinilor în câmp, fapt care diminuează recolta timpurie. Din aceste considerente, la obţinerea recoltelor extratimpurii sunt folosite paletele cu volum celular mai mare şi în acest caz producătorul decide strategia. Dacă recolta timpurie acoperă diferenţa de preţ a răsadului, el va folosi palete cu volum celular mai mare şi densitate mai mică. În prezent, la creşterea tomatelor şi ardeilor în câmp deschis s-a obţinut o rentabilitate mai mare prin folosirea răsadurilor produse în palete celulare cu 228 celule şi o densitate de 912 pl/m² iar pentru plantarea în seră paleta de 60 şi 40 celule, care asigură o densitate de 382 şi 243 pl/m².

     

Adaugat: 02.06.2011 Vizionat: 17266