Clematis

Clematis

            Clematis  sunt unele dintre cele mai îndrăgite liane cultivate în grădinile noastre. Înfloresc primăvara târziu şi ţine floarea până la prima brumă. Clematitele (denumirea ştiinţifică clematis) decorează atât prin aspectul plantei, dar mai ales, prin florile sale  frumoase care pot avea foarte multe culori; de la alb la lila, albastru-violet şi purpuriu. Unele soiuri au flori bicolore, dungate sau duble. Aceste liane pot fi dirijate pe garduri, ziduri sau pe suporturi specifice grădinilor (pergole, arcade, scăriţe, arbori etc.).

Cerinţele acestor liane sunt:

      - cresc cel mai bine într-un sol umed, dar drenat, fertil. Pentru a îmbunătăţi fertilitatea solului, la plantare se poate adăuga îngrăşământ granulat.

     -  pământul de la bază ar trebui umbrit cu unele plante de talie mică, iar partea superioară a plantei expusă în soare. Soiurile de clematis cu  cerinţe mai mari fată de soare intens sunt cele cu floare închisă la culoare – albastre, violet sau roşii. Deasemenea, soarele intens este foarte benefic pentru clematitele cu floare dublă.  Există varietaţi de clematite care pot să crească şi să înflorească frumos chiar şi în locurile semiumbrite, sau chiar pot fi conduse pe pereţi cu orientare nordică. Acestea sunt varietăţi cu flori colorate în culori deschise sau specii de clematite cu flori de dimensiuni mai mici.

Atentie! Clematitele sunt sensibile la secetă şi la aerul uscat, deasemenea, nu trebuie să plasăm clematitele în locuri cu vânt puternic. 
 
 pentru informaţii detaliate accesaţi: www.clematis.com.pl 

Adaugat: 20.03.2014 Vizionat: 2748